جاذبه های گردشگری مراغه
گنبد کبود مراغه
گنبد کبود از بناهای دوره سلجوقیان در شهر مراغه است و سومین مزار از قبرهای پنج گانه مراغه که قبر مادر هلاکو نیز نامیده می شود تزیینات بکار رفته در این بنا در مقایسه با سایر بناهای دوره سلجوقیان و ایلخانان مغول کم نظیر است درباره زمان احداث گنبد کبود نظرات دیگری نیز وجود دارد؛
عدهای آن را مربوط به زمان مغول می دانند و عدهای تاریخ بنای برج را مربوط به قبل از هلاکوخان ذکر کردهاند با این اوصاف می توان تاریخ بنا با توجه به نظرات مختلفی که در مورد صحت وجود قبر مادر هلاکو، در این گنبد مطرح است، احتمالا در فاصله سالهای 582 و 652 می باشد. این برج ده متر با برج مدور فاصله دارد.
گنبد کبود مراغه ده پهلو است و دارای گنبدی مخروطی بوده که در گذر زمان از بین رفته است. این گنبد از دو بخش سردابه و اتاق اصلی تشکیل شده است.
از کتیبهٔ گچبری شده داخل سردابه احتمال می رود گنبد کبود بهعنوان یک برج مقبره ساخته شده باشد؛ به همین دلیل این گنبد به قبر مادر هلاکوخان نیز شهرت یافته است. کلماتی همچون “الله”، “والحمد” و … با فرمهای مختلف بهخط کوفی و به روشهای استامبی از عناصر تزیینی نقش بسته بر دیوارههای سردابه برج می باشند.
تزیینات بدنه بیرونی گنبد کبود مراغه به شکل قطاربندی و فرمهای هندسی و سه ردیف مقرنس ساده است و دیوارهای داخلی آن دارای تزیینات نقاشی به رنگ فیروزهای بوده که در گذر زمان از بین رفته و فقط بخش کمی از آنها باقی مانده است.
کتیبه هایی به خط ثلث به صورت نواری در سرتاسر بنا و بالای هر یک از طاق نماهای گنبد جلوه و زیبایی خاصی به گنبد کبود مراغه بخشیده است. هر ضلع این گنبد شش متر و 20 سانتی متر و مشتمل بر طاقنمایی بلند بوده و در زیر گنبد یک حاشیه از کتیبه گچبری به چشم میخورد که اطراف مقبره را دور میزند
گنبد کبود همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده و کمتر گردشگری در سفر به این شهرستان از دیدن این گنبد زیبا و دیدنی بی نصیب می ماند. گنبد کبود مراغه با شماره 135 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شما می توانید از برج مدور مراغه که در فاصله ده متری گنبد کبود مراغه واقع شده هم دیدن کنید
سایر گنبد های تاریخی مراغه :
ـ گنبد مدور مراغه
ـ گنبد سرخ مراغه
ـ گنبد غفاریه مراغه